SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ


Yıl Seçiniz
Ay Seçiniz
ETKİNLİKLER

Fakültemiz'de Üretilen Balık Burger, Çocukların Beğenisini Kazandı

Fakültemiz tarafından, şehrimizdeki ve ülkemizdeki her mevsim balık tüketimini arttırmak, özellikle çocuklar düzeyinde balığın daha da sevilmesini sağlamak amacıyla geliştirilen “Balık Burger” Gelincik Ortaokulu öğrencilerinin beğenisine sunuldu.

Kokusu ve tadı sebebiyle balık tüketmek istemeyen çocuklar için alternatif olarak geliştirilen balık burger, öğrencilerden tam not aldı.

TÜBİTAK tarafından (118O109 no'lu proje) desteklenen ve yürütücülüğünü Fakülte Dekanımız Sayın Prof. Dr. Hülya TURAN’ın yaptığı, Doç. Dr. Demet KOCATEPE, Arş. Gör. Can Okan ALTAN, Doktora Öğr. İrfan KESKİN ve Doktora Öğr. Bayram KÖSTEKLİ’den oluşan araştırma ekibi ile gerçekleştirilen çalışmada, besin değeri yüksek olan balık, yapılan denemeler sonucu çocukların sıklıkla tükettiği hamburgerden esinlenerek yeniden hazırlandı.

Balığın baskın tadı ve kokusu hissedilmeden tüketilebilen balık burger, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden gerekli izinler alınarak ilk defa Gelincik Ortaokulu’ndaki öğrencilere denetildi.Öğrenciler balık burgeri tattıktan sonra, kendilerine verilen anketi doldurarak fikirlerini yazdılar.

Kendileri için özel olarak hazırlanan balık burgeri oldukça lezzetli bulduklarını belirten öğrenciler, projeyi hazırlayan öğretim elemanlarımıza teşekkür ettiler. TÜBİTAK ve Samsun Sinop Su Ürünleri Yetiştiricileri Birliği tarafından desteklenen projenin 2019 yılı son çeyreğinde bitmesi ve müteakip yıllarda özel sektör aracılığı ile sağlıklı balık burgerlerin tüketici ile buluşması bekleniyor.

Balık Burger Projesini doktora tez çalışması olarak hazırlayan Arş. Gör. Sayın Can Okan ALTAN, Türkiye’de balık tüketimini arttırmak amacıyla böyle bir çalışmayı hayata geçirdiklerini belirterek, “Üç tarafımız denizlerle çevrili fakat dünya ortalamalarına baktığımızda balık tüketiminde çok gerideyiz. Özellikle kokusu ve kılçık yutma korkuları gibi sebeplerle çocuklarımızın balık tüketmek istememesi bizi böyle bir projeye yöneltti. Yaptığımız araştırmalarda endüstride transglutaminaz (TGaz) enzimi ile bu alanda pek bir çalışmanın yapılmadığını gördük. Günümüzde çocuklarımız köfte, hamburger gibi fast food ürünlerini oldukça sık tüketiyorlar. Bizler de vitaminler ve mineraller açısından besin değeri nispeten daha düşük olan diğer fast food ürünler yerine EPA/DHA gibi kıymetli yağ asitleri ihtiva eden balıklardan, çocuklarımızın sevdiği bu beslenme tarzına yönelik ürünleri doğal bir şekilde üretmek istedik” diye konuştu.

Hazırlanan üründe kimyasal bulunmadığına dikkat çeken Arş. Gör. Sayın Can Okan ALTAN, “Hazırladığımız üründe transglutaminaz enzimini kullandık, yani ürünümüz tamamen doğal. Enzimler, canlı hücreler tarafından sentezlenen protein yapısındaki maddelerdir. Dolayısı ile hemen her canlı bünyesinde az veya çok enzim bulundurur. Bu enzimler özel yöntemlerle organizmalardan elde edilirler. Yani kaynağı tamamen biyolojiktir. Transglutaminaz enzimi ile birlikte katkı maddesi kullanmadan balık burgerlerimizin raf ömrünü uzatabilirken su kaybı, tekstürel bozulmaların ve mikrobiyal yükün bir miktar daha önüne geçebiliyoruz. Ayrıca, transglutaminaz, FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından gıda ürünlerinde kullanımı güvenli bir enzim olarak tanımlanmıştır. Türk Gıda Kodeksi ilgili tebliğlerine göre kullanımı serbesttir. Yani laboratuvar çalışmalarıyla elde ettiğimiz ürün, hem çocuklarımızın sevdiği fast food ürünleri kadar lezzetli hem de doğal ve sağlıklı oldu. Yürüttüğümüz araştırmanın henüz resmi olmayan sonuçlarına göre pek çok kriter bakımından enzim ilavesinin ürünümüzün kalitesini arttırdığını tespit ettik. Bu çalışmalar sonucunda velilerimiz ve çocuklarımızın gönül rahatlığıyla tüketeceği bir besin elde etmiş olduk. Bizler de bugün bu ürünümüzü çocuklarımıza denetmek ve onların da görüşünü almak için Gelincik Ortaokulu’ndayız. Bugün çocuklarımızın fikirleri ve geri dönüşlerini inceleyeceğiz. Onların doldurduğu anketlerin sonuçlarını analiz ederek gerekirse çalışmalarımızı yeniden gözden geçireceğiz” dedi.

Hazırladıkları baharat karışımı ile balığın baskın kokusunda hissedilir bir azalmanın yaşandığını da sözlerine ekleyen Arş. Gör. Sayın Can Okan ALTAN, “Biliyorsunuz pek çok kimse evinde balık pişirmek istemiyor. Çünkü balık kendine has kuvvetli kokusu olan bir ürün. Ayrıca kılçık ve pullar gibi bazı kişileri ve çocukları tedirgin eden ve balığa yaklaşımını olumsuz etkileyen faktörler de var. Bizler de burgerimiz için hazırladığımız baharat karışımları ve çeşitli yöntemler ile hem baskın kokuyu daha düşük seviyelere çekerek hem de kılçıksız-pulsuz ve derisiz, fast food kültürüne uygun ve besin değeri yüksek bir balık ürünü elde ettik. Şimdiye kadar geri dönüşler çok olumlu oldu. Bu anlamda yetiştiricilik sektörü de çalışmamıza oldukça destek sağladılar. Bu sebeple bölgemizin en önemli su ürünleri birliklerinden birisi olan Samsun ve Sinop İlleri Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanı ve Kuzey Su Ürünleri San. ve Tic. Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Osman PARLAK’a proje süresi boyunca çalışma materyalimiz olan balıkları temin ettiği ve tüm maddi-manevi desteklerinden ötürü çok teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

 






Akademik Personel
Üniversite Vakfı
EBYS
Önemli Bağlantılar
Uygulama Oteli
Kalite
Akademik Takvim
Öğrenci
Telefon Rehberi
Bilimsel Dergilerimiz
Kütüphane
İhale Duyuruları
SUBİTAM
Yeni Kampüs Alanı
Kariyer Geliştirme ve Mezunlar
Çocuk Üniversitesi
CİMER
Dilek İstek Kutusu

Copyright © | T.C. Sinop Üniversitesi | Tüm Hakları Saklıdır | 2016