Yükseköğretim programının adı:

Su Ürünleri Mühendisliği


Öğrenim dili:

Türkçe


Kontenjanı:

30+1


İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfı uygulamasına ilişkin koşullar:

Fakültemizi tercih eden öğrencilerimiz, 1. sınıf öğrenimlerine başlamadan önce isteğe bağlı olarak İngilizce Hazırlık sınıfı alabilmektedir. Eğitim- Öğretim Yılı sonunda Hazırlık sınıfında başarısız olmaları durumunda ise bu sınıfı tekrar etmeleri zorunlu değildir. Bununla birlikte, Hazırlık Sınıfı süresi, 4 yıllık eğitim-öğretim süresine dâhil değildir.


Staj, eğitim-öğretim modeli, endüstriye dayalı öğretim stajı, uygulamalı eğitimlerin nasıl yürütüldüğü ve stajların ilgili yükseköğretim kurumunun bulunduğu ilin dışında yapılıp yapılamadığına ilişkin koşullar: 

Fakültemiz 2024-2025 akademik yılından itibaren 7+1 Eğitim Modeline geçmiştir. Bu uygulama ile öğrencilerimiz 7 dönem fakültemizde teorik ve uygulamalı dersler alacak ve son sınıfta 1 dönem (yarıyıl) boyunca fakültemizin anlaşmalı olduğu işletmelerde İşletmede Mesleki Eğitim (İME) gerçekleştireceklerdir. İşletmede Mesleki Eğitim fakültemizde zorunlu olarak uygulanmaktadır. İşletmede Mesleki Eğitim süreci Fakültemiz Dekanlığının İşletmede Mesleki Eğitim Komisyonu tarafından yürütülmektedir. 


Mesleğin gerektirdiği kıyafet ve donanım malzemelerine ilişkin koşullar: 

Uygulamalı derslerin gerçekleştirilmesi esnasında laboratuvar önlüğü ve koruyucu ekipmanlar (maske, eldiven, siperlik vb.) ile su ortamında (deniz, göl, akarsu) uygulamalı olarak yapılacak dersler / teknik geziler için can simidi / can yeleği, baret, tulum ve çizme gibi donanımların  kullanılması zorunludur. 


Ders uygulamalarında kullanılacak sarf malzeme, araç ve gereç gideri; sınav, materyal ve eğitim öğretim hizmeti karşılığı öğretim giderlerine ilişkin koşullar: 

Özellikle uygulamalı derslerin işlenmesinde kullanılacak olan biyolojik ve kimyasal malzemeler, koruyucu ekipmanlar ve uygulama materyalleri gibi ihtiyaçlarda öğrencilerimizden herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Ancak öğrencilerimizin kendi laboratuvar önlüklerini temin etmeleri gerekmektedir. Teorik derslerin işlenmesi esnasında ilgili öğretim elemanı tarafından öğrencilerimize verilen ders notu, kısa bilgi notları vb. gibi materyaller için herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Bununla birlikte, ders ile ilgili kitap – defter gibi materyallerin öğrencilerimiz tarafından karşılanması gerekmektedir. Ders materyali olan kitaplar dışındaki kaynaklar için üniversitemizin kütüphanesinden faydalanabilmektedirler. 


Programın içeriği, fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulunun bulunduğu yerleşke/kampüse ilişkin koşullar: 

Fakültemiz yerleşkesi 10.000 m²’lik alanda, A ve B Blok olmak üzere iki binada hizmet vermektedir. Eğitim-öğretim faaliyetleri ile bilimsel araştırmaların en iyi şekilde sürdürülebilmesi için günümüz şartlarına uygun bir biçimde donatılmış olan 4 amfi, 1 konferans salonu, 4 derslik, 1 bilgisayar laboratuvarı, 9 araştırma laboratuvarı, 2 akvaryum ünitesi ve 1 kapalı devre yetiştiricilik ünitesi yer almaktadır. Ayrıca 2021 yılı itibariyle Denizde Midye ve İstiridye Yetiştiriciliği Araştırma Tesisimiz tam kapasite ile faaliyete geçmiştir. Bilimsel çalışmalarda ve öğrenci uygulamalarında kullanılan Seydi Ali Reis R/V (22,5 mt), Aurelia R/V (11 mt) ve SUFAK-82 (14,5 mt) isimli üç adet araştırma teknesi bulunmaktadır. Fakültemiz yerleşkesi içerisinde yer alan halı saha, voleybol sahası, basketbol sahası ve tenis kortu bulunan spor tesisi; öğrencilerimizin sportif faaliyetlerine imkân sağlamakta, ayrıca yerleşke içinde bulunan kafeterya ve yemekhane ile de yemek ve sosyal ihtiyaçları karşılanmaktadır.


Programa ilişkin eğitim ve öğretimin gerçekleştirildiği yer/yerleşke: 

Fakültemiz Akliman Mevkii’nde bağımsız bir yerleşke olup, yeni kurulan kampüse yaklaşık 4 km, şehir merkezine ise 11 km mesafede bulunmaktadır. Eşsiz bir tabiata sahip olan ünlü Hamsilos Koyu’na ise 15 dakikalık yürüme mesafesinde bulunmaktadır.


Kısmi zamanlı öğrenci olarak çalışabilme imkânları: 

Belirli bir sayıdaki öğrencilerimiz için Üniversitemizin çeşitli birimlerinde kısmi zamanlı çalışabilme imkanı sağlanabilmektedir. Ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.


Barınma imkanları: 

Sinop’ta öğrencilerimizin hizmetine açık Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) ait yurtlar ve pek çok özel yurt bulunmaktadır. Yurtta kalmak istemeyen öğrencilerimiz ev yaşamını da tercih edebilirler. Gerek kent merkezinde gerekse Akliman Mevkii’nde öğrencilerimizin kalabileceği eşyalı kiralık daireler bulmak mümkündür. Aynı zamanda bir turizm şehri olan Sinop’ta yazları apart olarak kullanılan çok sayıda bina, eğitim-öğretim dönemlerinde öğrenciler tarafından uygun fiyatlarla kiralanabilmektedir.

Sinop Merkez İlçesinde yer alan yer alan bazı yurtlarımızın iletişim bilgileri aşağıda verilmiştir:

Seyyid İbrahim Bilal  Öğrenci Yurdu 

Telefon: 0368 271 52 61
Adres: Osmaniye Köyü Kabraz Deresi Mevkii
Ayancık Yolu üzeri, İlahiyat Fakültesi karşısı, Merkez/SİNOP

Mahmud Kefevi Öğrenci Yurdu
Telefon: 0368 201 01 12
Adres: Gelincik Mah. Stad Yolu Cad. Merkez/SİNOP

Sinop Yurdu
Telefon: 0368 271-4538, 0368 271-5261
Adres:Osmaniye Köyü Tefnelik Mahallesi No:32 Merkez/SİNOP

Alaiye Öğrenci Yurdu
Telefon: 0368 260-3837
Adres: Kefevi Mah. Yusufaralığı Sok. No:15 Merkez/SİNOP

Devlet yurtlarında barınma ile ilgili tüm işlemler Kredi Yurtlar Kurumu tarafından yapılmaktadır. Detaylı bilgi için buradan KYK web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.


Ulaşım imkanları: 

Sinop’ta şehirlerarası ulaşım için bir otobüs terminali ve bir havaalanı mevcuttur. Şehir içi ulaşım ise dolmuşlarla yapılmaktadır. Şehir merkezinden ve Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarından Su Ürünleri Fakültesi / Akliman’a ulaşım dolmuşlar ile yapılmaktadır.


Burs imkânları:

Öğrencilerimiz Fakültemize kayıt olduktan sonra Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) başvuru yoluyla Burs veya Öğrenim Kredisi’nden faydalanabilirler. Bu imkanların dışında, Sinop Üniversitesi Vakfı ile de öğrencilerimize burs imkanı sağlanabilmektedir. 


Beslenme yardımı ve imkanları: 

Üniversitemiz Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından belli kontenjanlar dahilinde öğrencilerimize yemek bursu verilebilmektedir.


Diğer imkanlar: 

Fakültemize kayıtlı öğrencilerimiz; sempozyumlar, kongreler, konferanslar, bahar şenlikleri, çalıştaylar ve sertifika programları gibi pek çok sosyal ve bilimsel aktiviteye ücretsiz olarak katılım sağlayabilmektedirler.  Öğrencilerin kişisel gelişimine katkı sağlayacak bu tür aktivitelere katılmaları Fakültemizce teşvik edilmektedir.