Su Ürünleri Fakültesi, 1982 yılında 41 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 4 yıllık Yüksekokul olarak Ondokuz Mayıs Üniversitesi bünyesinde kurulmuştur. Eğitim ve öğretime 1984 –1985 eğitim – öğretim yılında Samsun’da başlayan ve Mart 1986 yılında Sinop’a nakledilen Yüksekokulumuz 1992 yılı içerisinde Fakülte haline dönüştürülmüştür. Fakültemiz, 29 Mayıs 2007 gün ve 26536 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren ve 5662 sayılı Kanunla kurulan Sinop Üniversitesi’ne bağlanmıştır. Akademik yapılanma bakımından Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü olmak üzere 3 Bölümden ve 7 Anabilim Dalından oluşan Fakültemizde lisans eğitiminin yanı sıra lisansüstü (Yüksek Lisans ve Doktora) eğitim de verilmektedir. Fakültemizde 2020 yılı itibariyle 12 Profesör, 7 Doçent, 10 Dr. Öğretim Üyesi ve 9 Araştırma Görevlisi olmak üzere 38 akademik ve 14 idari personel görev yapmaktadır. |
Fakültemiz yerleşkesi 10.000 m²’lik alanda, A ve B Blok olmak üzere iki binada hizmet vermektedir. Eğitim-öğretim faaliyetleri ile bilimsel araştırmaların en iyi şekilde sürdürülebilmesi için günümüz şartlarına uygun bir biçimde donatılmış olan 4 amfi, 1 konferans salonu, 4 derslik, 1 bilgisayar laboratuvarı, 9 araştırma laboratuvarı, 2 akvaryum ünitesi ve 1 kapalı devre yetiştiricilik ünitesi yer almaktadır. Bilimsel çalışmalarda ve öğrenci uygulamalarında kullanılan Seydi Ali Reis R/V (22,5 mt) ve Aurelia R/V (11 mt) isimli iki adet araştırma teknesi bulunmaktadır. Fakültemiz yerleşkesi içerisinde yer alan halı saha, voleybol sahası, basketbol sahası ve tenis kortu bulunan spor tesisi; öğrencilerimizin sportif faaliyetlerine imkân sağlamakta ayrıca yerleşke içinde bulunan kafeterya ve yemekhane ile de yemek ve sosyal ihtiyaçları karşılanmaktadır. |
Fakültemize kayıt yaptıran öğrenciler 4 yıllık uygulamalı lisans eğitiminden sonra “Su Ürünleri Mühendisi” unvanı kazanmaktadır. Mezunlarımızın çalışma alanları;
Kamu Kurumlarında; | Özel Sektörde; |
Tarım ve Orman Bakanlığı ve Alt Birimleri | Su Ürünleri Yetiştiricilik İşletmeleri |
Su Yönetimi Genel Müdürlüğü | Su Ürünleri İşleme Tesisleri |
Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü | Çevre Firmaları |
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü |
Su Ürünleri Tesisleri Projelendirme, İmalat ve Tedarik Firmaları |
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü |
Danışmanlık ve Proje Ofisleri |
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Alt Birimleri |
Şehir Akvaryumları |
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı |
Çevre ve Gıda Laboratuvarları |
Su Ürünleri Araştırma Enstitüleri | Çevresel Araştırma, İzleme ve Müteahhitlik Firmaları |
Denizcilik Liselerinde Öğretmen | |
Üniversitelerde Akademisyen Ulusal Gıda Referans Laboratuvar Müdürlüğü Gıda ve Yem İşletmeleri Bankalar Belediye Başkanlıkları Kalkınma Ajansları |
Su ürünleri kaynaklarımızın sürdürülebilirliği ve gelecek nesillere sağlıklı aktarımı amacıyla su kaynaklarımızın korumacı yaklaşımla yönetimi, sürdürülebilir balık avcılığı amacıyla av araç ve gereçlerinin geliştirilmesi ve usule uygun kullanımı, su ürünlerinin işlenmesi, deniz ve iç sulardaki kirlilik unsurlarının azaltılması gibi çok çeşitli alanlarda ulusal ve uluslararası ölçekte bilimsel çalışmalar yapan ve bu alanlarda gerekli olan insan kaynağını, yani Su Ürünleri Mühendislerini yetiştiren Fakültemiz, Karadeniz’in incisi Sinop’ta 35 yılı aşkın akademik deneyime sahip alanında uzman kişilerden oluşan kadrosuyla siz değerli öğrencilerini bekliyor. Fakültemizin Eğitim – Öğretim hayatına başladığı 1984 – 1985 döneminden günümüze kadar geçen sürede Lisans Programı ve Fen Bilimleri Enstitüsü çatısı altındaki Anabilim Dallarımızda vermiş olduğu mezun sayılarımız: Su Ürünleri Mühendisliği Programı (Lisans): 1826 Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi (Y. Lisans / Doktora): 54 / 27 Su Ürünleri Temel Bilimler (Y. Lisans / Doktora): 36 / 4 Su Ürünleri Yetiştiriciliği (Y. Lisans / Doktora): 67 / 32hgjjh 2019 – 2020 Eğitim – Öğretim Yılında Öğrenim Gören Toplam Öğrenci Sayılarımız: |
BÖLÜM/PROGRAM | I. ÖĞRETİM | II. ÖĞRETİM | TOPLAM | ||||||
K | E | T | K | E | T | K | E | T | |
Su Ürünleri Mühendisliği | 11 | 31 | 42 | 0 | 4 | 4 | 11 | 35 | 46 |
Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi (Yüksek Lisans) | 2 | 1 | 3 | – | – | – | 2 | 1 | 3 |
Su Ürünleri Yetiştiriciliği (Yüksek Lisans) | 0 | 3 | 3 | – | – | – | 0 | 3 | 3 |
Su Ürünleri Temel Bilimler (Yüksek Lisans) | 0 | 0 | 0 | – | – | – | 0 | 0 | 0 |
Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi (Doktora) | 0 | 7 | 7 | – | – | – | 0 | 7 | 7 |
Su Ürünleri Yetiştiriciliği (Doktora) | 2 | 1 | 3 | – | – | – | 2 | 1 | 3 |
Su Ürünleri Temel Bilimler (Doktora) | 2 | 1 | 3 | – | – | – | 2 | 1 | 3 |
TOPLAM | 17 | 44 | 61 | 0 | 4 | 4 | 17 | 48 | 65 |