
Su Ürünleri Fakültesi, 1982 yılında 41 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 4 yıllık Yüksekokul olarak Ondokuz Mayıs Üniversitesi bünyesinde kurulmuştur. Eğitim ve öğretime 1984 –1985 eğitim-öğretim yılında Samsun’da başlayan ve Mart 1986 yılında Sinop’a nakledilen Yüksekokulumuz 1992 yılı içerisinde Fakülte haline dönüştürülmüştür. Fakültemiz, 29 Mayıs 2007 gün ve 26536 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren ve 5662 sayılı Kanunla kurulan Sinop Üniversitesi’ne bağlanmıştır. Akademik yapılanma bakımından Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü olmak üzere 3 Bölümden ve 7 Ana Bilim Dalından oluşan Fakültemizde lisans eğitiminin yanı sıra lisansüstü (Yüksek Lisans ve Doktora) eğitim de verilmektedir. Fakültemizde 2024 yılı itibariyle 19 Profesör Doktor, 6 Doçent Doktor, 15 Doktor Öğretim Üyesi olmak üzere 40 akademik ve 15 idari personel görev yapmaktadır.
Fakültemiz yerleşkesi 10.000 m²’lik alanda, A ve B Blok olmak üzere iki binada hizmet vermektedir. Eğitim-öğretim faaliyetleri ile bilimsel araştırmaların en iyi şekilde sürdürülebilmesi için günümüz şartlarına uygun bir biçimde donatılmış olan 4 amfi, 1 konferans salonu, 4 derslik, 1 bilgisayar laboratuvarı, 9 araştırma laboratuvarı, 2 akvaryum ünitesi ve 1 kapalı devre yetiştiricilik ünitesi yer almaktadır. 2021 yılı itibariyle Denizde Midye ve İstiridye Yetiştiriciliği Araştırma Tesisimiz tam kapasite ile faaliyete geçmiştir. Bilimsel çalışmalarda ve öğrenci uygulamalarında kullanılan Seydi Ali Reis R/V (22,5 mt), Aurelia R/V (11 mt) ve SUFAK-82 R/V (14,5 mt) isimli üç adet araştırma teknesi bulunmaktadır. Fakültemiz yerleşkesi içerisinde yer alan halı saha, voleybol sahası, basketbol sahası ve tenis kortu bulunan spor tesisi; öğrencilerimizin sportif faaliyetlerine imkân sağlamakta ayrıca yerleşke içinde bulunan kafeterya ve yemekhane ile de yemek ve sosyal ihtiyaçları karşılanmaktadır.
Fakültemiz Bölümleri, Anabilim Dalları ve Lisans Programları aşağıda belirtilmiştir.
Su Ürünleri Mühendisliği Lisans Programı
Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü
- Su Ürünleri Avlama Teknolojisi Anabilim Dalı
- Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı
Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü
- Yetiştiricilik Anabilim Dalı
- Hastalıklar Anabilim Dalı
Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü
- Balıkçılık Temel Bilimler Anabilim Dalı
- Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı
- İç Sular Biyolojisi Anabilim Dalı
Su ürünleri kaynaklarımızın sürdürülebilirliği ve gelecek nesillere sağlıklı aktarımı amacıyla su kaynaklarımızın korumacı yaklaşımla yönetimi, sürdürülebilir balık avcılığı amacıyla av araç ve gereçlerinin geliştirilmesi ve usule uygun kullanımı, su ürünlerinin işlenmesi, deniz ve iç sulardaki kirlilik unsurlarının azaltılması gibi çok çeşitli alanlarda ulusal ve uluslararası ölçekte bilimsel çalışmalar yapan ve bu alanlarda gerekli olan insan kaynağını, yani Su Ürünleri Mühendislerini yetiştiren Fakültemiz, Karadeniz’in incisi Sinop’ta 40 yıllık akademik deneyime sahip alanında uzman kişilerden oluşan kadrosuyla siz değerli öğrencilerini bekliyor.
Fakültemizin Eğitim – Öğretim hayatına başladığı 1984 – 1985 döneminden günümüze kadar geçen sürede Lisans Programı ve Ana Bilim Dallarımızda Eğitim Veren Öğretim Elemanı Sayılarımız, Öğrenci Sayılarımız ve Mezun sayılarımız
